سه شنبه / ۲۳ اردیبهشت / ۱۴۰۴
×

آیا در شدیدترین شرایط تحریمی، کمبود ارز، سرمایه در گردش مختل شده، نظام بانکی ناهمراه با صنعت، مشکلات بودجه‌ای، ناکارامدی نظام بیمه و… که باعث همه ان‌ها نه صنعت و نه وزارت بهداشت است کمبود چندین قلم دارو (هر چند که آنهم نباید اتفاق بیافتد) دور از انتظار است؟

درخواست سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی از قالیباف
  • کد نوشته: 66153
  • ۲۳ اردیبهشت
  • 0 بازدید
  • بدون دیدگاه
  • به گزارش اقتصادآنلاین، متن این نامه به شرح زیر است: 

    جناب آقای دکتر قالیباف

    ریاست محترم مجلس شورای اسلامی

    با سلام و احترام؛

    اظهار نظر جنابعالی در چند روز گذشته که همواره شخصیتی اجرایی و دلسوز و پشتیبان صنعت کشور بوده‌اید در خصوص تولید ۹۰ درصد داروی مورد نیاز کشور که ۹۰ درصد آن واردات است و در داخل صرفا بسته بندی می‌شود، در کنار اظهار نظر آقای خضریان خطاب به ریاست محترم کمیسیون اصل نود درباره قیمت دارو که باعث تهدید امنیت ملی شده است، بعلاوه موضع گیری چند هفته قبل جناب آقای اسحاقی سخنگوی محترم کمیسیون بهداشت مجلس جهت درخواست از سیستم‌های نظارتی و امنیتی کشور برای ورود به حوزه دارو، انعکاس وسیعی در رسانه‌های داخل و خارج کشور به دنبال داشته است، تا جایی که همزمان در یک روز اخبار تولید تخصصی‌ترین دارو‌ها و دستاورد‌های ملی کشور در کنار اظهارنظر و برداشت‌های کاملا متفاوت و متضاد نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی باعث تعجب همه صاحبنظران این حوزه شد.

    در سالی که به فرموده مقام معظم رهبری سرمایه گذاری در تولید نام گذاری شده و با راه اندازی تخصصی‌ترین پروژه‌های تولید دارویی کشور در حوزه پلاسما، واکسن و توسعه تولید مواد اولیه دارویی از ابتدای زنجیره پتروشیمی توسط بخش خصوصی و با تلاش و پشتکار دانشمندان ایرانی و با پشتیبانی و حمایت کامل مسئولین محترم وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو برای اولین بار در کشور به سرانجام رسید ه است، رویکرد متضاد برخی از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی همزمان با افتتاح دستاورد‌های عظیم داروسازی کشور که داشتن هر بخش کوچکی از آن آرزوی هر کشوری است بجای تشویق و حمایت، باعث تعجب، تاسف و دلسردی فعالین صنعت داروسازی کشور شده است.

    بدون شک افرادی با دادن اطلاعات نادرست به مسئولین رده اول و نمایندگان محترم مجلس با القا نتیجه گیری غلط و تحلیل اشتباه از توانمندی صنعت و نخبگان کشور، هدفی جز تعطیلی صنایع داروسازی، توسعه واردات، فراری دادن نخبگان و دلسرد کردن مردم ندارند.

    بر خود لازم میدانیم موارد ذیل را جهت استحضار حضرتعالی و نمایندگان محترم مجلس و روسای کمیسیون‌های مربوطه به اطلاع برسانیم و از جنابعالی درخواست مینماییم دستور فرمایید، جهت اشراف کامل نمایندگان خانه ملت جلسه‌ای تخصصی با حضور جنابعالی و روسای محترم کمیسیون‌های تخصصی مجلس شورای اسلامی جهت بررسی دستاورد‌های صنایع تولید داروی کشور تشکیل گردد.

    ۱- توجه داشته باشید وقتی در مورد دارو صحبت میفرمایید در مورد بیش از ده هزار محصول تولیدی یا وارداتی صحبت میشود که بیش از ۹۸ درصد آن تولید در داخل و کمتر از دو درصد آن وارداتی است.

    ۲- آمار گویای همه چیز است “بیش از ۹۸ درصد نیاز دارویی کشور با کمتر از یک میلیارد دلار تامین میشود و برای واردات کمتر از ۲ درصد نیاز دارویی کشور ۱.۲ میلیارد دلار پرداخت میشود، داروی تولید شده در ایران با همه مشکلاتی که دارد (تورم کمر شکن، نظام دولتی دیوان سالار، سیاست‌های مشوق واردات، شعار‌های تولید، اما نتیجه واردات گرایی و…) از ۲ تا ده برابر ارزانتر به دست مصرف کننده میرسد. “

    ۳- تولید مواد اولیه در کشور نیز بیشتر متمرکز بر تولید مواد اولیه مورد نیاز دارو‌های تخصصی بعلاوه مواد اولیه پر مصرف مورد نیاز صنایع دارویی کشور است که علاوه بر صرفه جویی ارزی باعث تامین پایدار داروی کشور شده است.

    ۴- بخش تولید داروی کشور با افتخار توانسته در حوزه کیفیت و تامین پایدار دارو ضمن کسب اعتماد مردم و جامعه پزشکی تا بیست برابر میزان واردات برای کشور صرفه جویی ارزی ایجاد نمایند و با قیمت‌هایی منطقی و چندین برابر ارزانتر از مشابه وارداتی، باعث دسترسی مناسب مردم به دارو، کمک به جبران کسری بودجه دولت و سازمان‌های بیمه گر شده است. اگر تامین ۹۹-۹۸ درصدی دارو در کشور با ارزبری کمتر یک میلیارد دلار را با واردات ۲-۱ درصدی دارو با رقمی حدود ۱.۲ میلیارد دلار واردات مقایسه شود آنوقت ارزش آفرینی بخش تولید کشور بیشتر مشخص می‌گردد.

    ۵- صنعت داروی کشور چه کاری برای استقلال و اطمینان حوزه دارو و درمان کشور در شدیدترین شرایط تحریمی باید انجام می‌داده که انجام نداده است. تولید تخصصی دارو‌های بیولوژیک/ واکسن/ داروی بیماران خاص و مواد اولیه دارو‌های تخصصی، جذب نخبگان و تحصیلکردگان حوزه‌های مختلف داروسازی، شیمی، فنی و مهندسی و سایر رشته‌ها در سال‌هایی که شاهد خروج سیل عظیم نخبگان کشور هستیم فاقد ارزش است؟

    • سوال اینجاست آیا اگر این صنعت وجود نداشت کل درآمد ارزی کشور کفاف تامین داروی بیماران را می‌داد؟

    • آیا کشور توان تامین ارزی و ریالی و پوشش بیمه‌ای دارو‌های وارداتی را داشت؟

    • آیا ارتقا سطح سلامت و دسترسی بیماران به جدیدترین دارو‌های تخصصی در این سطح بود؟

    • آیا در شدیدترین شرایط تحریمی، کمبود ارز، سرمایه در گردش مختل شده، نظام بانکی ناهمراه با صنعت، مشکلات بودجه‌ای، ناکارامدی نظام بیمه و… که باعث همه ان‌ها نه صنعت و نه وزارت بهداشت است کمبود چندین قلم دارو (هر چند که آنهم نباید اتفاق بیافتد) دور از انتظار است؟

    ۶- نماینده محترمی که از تریبون مقدس مجلس شورای اسلامی داروی کشور را مافیا می‌خواند و درخواست ورود سیستم‌های امنیتی به حوزه دارو می‌نماید، بهتر نبود قبل از قضاوت و اتهام در فضای رسانه‌ای یکبار با تولیدکنندگان دارو، مواد اولیه و تجهیزات پزشکی کشور نشست تخصصی بررسی مشکلات و عملکرد بخش تولید برگزار میکردند.

    اتهام زنی، تخریب و امنیتی سازی فضای دارو که در سنوات گذشته شاهد آن بودیم و اکنون نیز ادامه دارد، بجز ایجاد التهاب، دلسردی و نامیدی مدیران و پرسنل خدوم صنعت، وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو و سلب اعتماد عمومی چه دستاورد دیگری برای کشور داشته است؟

    آیا ایجاد اینهمه فضای تخریب و تهمت باعث سرمایه گذاری در تولید میشود یا فرار سرمایه؟ هر چند که به اعتقاد ما سرمایه اصلی جوانان و نخبگان عاشق میهن هستند که به دلیل تکرار چنین رفتار‌هایی با خون دل از کشور قطع امید می‌کنند، آیا سیاست‌های ضد سرمایه گذاری مشوقی برای ترغیب مهاجرت و فرار سرمایه مادی و معنوی نخواهد بود؟

    ۷- جهت استحضار نماینده محترمی که بحق نگران بیماران و قیمت دارو است عرض می‌نماییم، داروسازی ابتدا یک صنعت است و متاثر از نرخ تورم کشور، نه باعث آن و باید اقتصادی اداره شود. بهای تمام شده دارو متاثر از نرخ تورم کشور، افزایش هزینه‌های مواد اولیه، بسته بندی، حقوق و دستمزد، بیمه، مالیات، آب، برق و سایر هرینه‌های غیر مستقیم است که افزابش قیمت همه این موارد از مصوبات و سیاست‌های مجلس و دولت محترم منشا می‌گیرد نه از طرف صنعت دارو و تنها یک جز از مواد اولیه که حدود ۳۰ درصد از بهای تمام شده را تشکیل میدهد مشمول دریافت ارز تالار اول بوده و ۷۰ درصد بقیه متاثر از ارز آزاد و نرخ تورم کشور است.

    ۸- تولید، توزیع، عرضه و قیمت گذاری دارو بطور سختگیرانه و حتی غیر منطقی و فراقانونی تحت کنترل دولت است، الحمدلله در یکسال گذشته نیز علاوه بر کمیسیون قانونی ماده بیست وزارت بهداشت، ستاد تنظیم بازار و نهاد‌های نظارتی و امنیتی نیز برای قیمت دارو تصمیم میگیرند. در شرایط کنونی از یک سو شاهد افزایش روزانه هزینه‌ها و تورم بخش تولید کشور هستیم از یک طرف مقاومت و سختگیری‌های افراطی وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو که داد صنعت را در آورده است و در کمال تعجب اظهار نظر کاملا متضاد نمایندگان خانه ملت بر این خون دل خوردن میافزاید.

    سوال اینجاست: آیا سیاست‌ها و تصمیمات نادرست قبلی در حوزه انرژی برای کشورکافی نیست که همین سیاست‌ها با همان سبک و سیاق مشابه مجددا در حوزه دارو پیگیری و اجرا میشود. صنعت انرژی که میتوانست با سیاستهاگذاری اصولی، قیمت گذاری و سرمایه گذاری صحیح پیشران توسعه صنعتی کشور باشد و با صادرات انرژی منابع ارزی بهینه ایجاد کند، به وضعیتی گرفتار شده که برای پوشش تامین انرژی بخش خانگی باید برق صنایع تولیدی قطع شود. اگر این وضعیت ایده ال و زیبنده کشور است همین استراتژی و رویکرد را ادامه دهید، نتیجه آن خواهد شد که صنعت دارو نیز در آینده بسیار نزدیک به کاروان برق و گاز کشور ملحق شود.

    ۹- نگرانی و اقدام عملی و منطقی در خصوص بهبود وضعیت معشیتی مردم بسیار پسندیده و تکلیف دولت، مجلس و همه ماست. تولید کننده دارو، با تامین پایدار و تولید دارو با مناسبترین کیفیت و با قیمتی که تا کنون معادل یک دهم مشابه خارجی بوده است در کنار اشتغال آفرینی، جذب نخبگان، پرداخت بموقع بیمه، مالیات، ارزش افزوده، اختلاف نرخ ارز و پذیرش هزینه‌های سنگین مالی ناشی از کسری بودجه دولت و … تکلیف خود را انجام داده است و بیشتر از این نیز از توان صنعت دارو خارج است، ایجاد فشار بیشتر نتیجه‌ای جز نابودی و ورشکستگی صنعت دارو و آسیب جدی به بخش سلامت و بهداشت و درمان کشور در پی نخواهد داشت.

    دولت و مجلس محترم که تصویب و ابلاغ بودجه، تنظیم نرخ ارز و تورم کشور را در اختیار دارند آیا بهتر نیست بجای اتهام به صنعت دارو برای کتمان و توجیه ناترازی‌های متعدد ارزی، بودجه‌ای، بیمه‌ای و تورمی، با افزایش بودجه وزارت بهداشت و تقویت سازمان‌های بیمه گر سهم پرداخت از جیب مردم را کاهش و به حداقل برسانند؟

    ۱۰- در خاتمه صاحبان صنایع داروسازی کشور، دانشمندان و نخبگان حوزه دارو از همه تخصص‌های مختلف ریشه در خاک پرگهر این مرز و بوم دارند و از نمایندگان خانه ملت که نمایندگان ما هم هستند حداقل انتظار اینست که قبل از اظهار نظر و قضاوت در حوزه‌های تخصصی نظر فعالین صنعت دارو را نیز اخذ نمایند، هر چند که صحبت‌های اخیر بعضی از نمایندگان محترم همه ما را آزرده خاطر نمود، ولی در مسیری که در پیش داریم، در تعهد حرفه‌ای خود و در سوگند نامه و عهدی که زمان فارغ التحصیلی با مردم و بیماران بسته‌ایم، در توسعه زیر ساخت‌های کشور، افتخار آفرینی، احیای غرور ملی و در کاهش آلام بیماران، ذره‌ای دریغ نخواهیم کرد.

    دکتر محمد عبده زاده

    رییس هیات مدیره سندیکا

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    3 × 3 =