دو رسانه آمریکایی و انگلیسی یعنی خبرگزاری آسوشیتدپرس و روزنامه دیلی مِیل به نقل از منابع آگاه دولتی مدعی شدند که خبر مهم و بسیار مثبت ترامپ، در واقع این است که او میخواهد در جریان سفر به کشورهای عربی منطقه خلیج فارس، اعلام کند که ایالات متحده آمریکا از این به بعد خلیج فارس را با نام جعلی خلیج عربی میشناسد.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از فرارو، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا شب گذشته به وقت تهران، در کاخ سفید دیداری با مارک کارنی نخستوزیر جدید کانادا داشت. دیداری که به غیر از مسائل و درگیریهای سیاسی میان آمریکا و کانادا، به خاورمیانه نیز ارتباط پیدا کرد. ترامپ ضمن اعلام خبر سفر خود به خاورمیانه در هفته آینده، مدعی شد که پیش از این سفر، خبر مهم و بسیار مثبتی را اعلام خواهد کرد. خبری که چند گمانهزنی و روایت غیررسمی درباره آن وجود دارد، اما مهمترین آنها، گمانهزنی درباره قصد ترامپ برای اعلام تغییر نام خلیج فارس است.
دو رسانه آمریکایی و انگلیسی یعنی خبرگزاری آسوشیتدپرس و روزنامه دیلی مِیل به نقل از منابع آگاه دولتی مدعی شدند که خبر مهم و بسیار مثبت ترامپ، در واقع این است که او میخواهد در جریان سفر به کشورهای عربی منطقه خلیج فارس، اعلام کند که ایالات متحده آمریکا از این به بعد خلیج فارس را با نام جعلی خلیج عربی میشناسد. ادعایی که با واکنش تند کاربران در شبکههای اجتماعی با سلایق و نگاههای سیاسی مختلف مواجه شد.
رضا نصری، تحلیلگر سیاست خارجی درباره این ادعا در شبکه ایکس نوشت: «چنانچه ترامپ اعلام کند که از این پس ایالات متحده، خلیج فارس را با نام جعلی «خلیج عربی» خواهد خواند، بیتردید این اقدام با موجی از اعتراضات گسترده از سوی میلیونها ایرانی مهاجر، هم در سراسر ایالات متحده و هم در برابر سفارتخانههای آمریکا در نقاط مختلف جهان، روبهرو خواهد شد. هیچ چیز به اندازه استفاده از یک نام جعلی برای خلیج فارس نمیتواند ایرانیان با دیدگاههای سیاسی گوناگون را اینگونه علیه آمریکا متحد کند.»
ساسان کریمی، استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران با بازنشر این پست، در تکمیل این تحلیل نوشت: «در این صورت مذاکرات هستهای پشتوانه مردمی خود را در داخل ایرانیان از دست خواهد داد.»
صابر گلعنبری، تحلیلگر مسائل خاورمیانه درباره این خبر ادعایی ترامپ چهار احتمال را مورد نظر قرار داد. او در یادداشتی اظهار داشت: «نخست اینکه این خبر ممکن است اعلام آتشبس در جنگ غزه یا پایان آن است. البته اینجا این پرسش مهم مطرح میشود که اگر ترامپ میخواهد آتشبس در غزه و پایان جنگ را اعلام کند، اساسا چرا با حوثیها توافق کرد که خود را در معذوریت آن قرار دهد. چنین توافقی فینفسه نشانگر شکست حملات آمریکا در پایان دادن به حملات یمن است؛ مگر اینکه ولع ترامپ برای توافق و تصویرسازی از آن باعث شده باشد که معذوریت چنین توافقی را به جان بخرد.
اما احتمال دوم درباره خبر ترامپ اینکه ممکن است که درباره مذاکرات با عربستان برای پیوستن آن به توافق ابراهیم و پروژه عادیسازی روابط با اسرائیل باشد. اما این اتفاق هم بدون پایان جنگ غزه میسر نیست؛ چون دستکم بدون توقف این جنگ بهعنوان «محملی آبرومندانه» برای ریاض برای این عادیسازی پس از عدم تحقق شرط تشکیل کشور فلسطین ضربه سنگینی به وجهه آن میزند. کما اینکه اگر ترامپ پایان جنگ غزه را اعلام کند، به احتمال زیاد بخشی از معامله با عربستان و محملسازی برای پیوستن آن به توافق ابراهیم باشد.
احتمال سوم درباره ماهیت «خبر مهم» ترامپ نیز این است که ممکن است در ارتباط با ایران و تحولات مذاکرات با آن باشد. دراینصورت، آیا ترامپ میخواهد درباره پیشرفت مذاکرات و یا توافق احتمالی مطلب مهمی را اعلام کند؟ بههرحال، ایران نظر به روابط با صنعا طرف سوم مذاکرات حوثیها و ویتکاف در مسقط و همچنین توافق دو طرف است و دستکم این توافق بدون نظر موافق یا مساعد آن به دست نیامده است. در کل اگر هم خبر مهم ترامپ ارتباط مستقیمی با ایران نداشته باشد، اما همین توافق دولتش با حوثیها میتواند شانس توافق با ایران را نیز افزایش میدهد. اما احتمال دیگر هم این که ترامپ چه بسا خبری را اعلام کند که از نظر او مهم باشد، اما عملا از نگاه ناظران چنین نباشد.»
با توجه به این که ترامپ گفت این خبر بسیار مثبت چیزی است که سالها انتظار برای آن وجود داشته، برخی این تحلیل را مطرح کردند که موضوع مربوط به احتمال دیدار او و مسعود پزشکیان یا یکی از مقامات ارشد کشور در ریاض، پایتخت عربستان یا دوحه در قطر باشد.
تحلیل دیگر در همین راستا نیز آن است که خبر فوق مربوط به توافق با ایران است. شبکه سیانان در تحلیلی راجع به توقف درگیری میان آمریکا و انصارالله، مدعی شد که این اتفاق به ایران مربوط میشود. سیانان ادعا کرد که هدف از تفاهم یمن و آمریکا با میانجیگری عمان، شتاب دادن به مذاکرات هستهای با ایران بوده است. بر اساس اخبار موجود، احتمالاً دور چهارم گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا یکشنبه هفته آینده در مسقط برگزار شود.
دیدگاهتان را بنویسید