دوشنبه / ۸ اردیبهشت / ۱۴۰۴
×

بیشترین میزان گاز را در میان صنایع بورس، نیروگاه‌ها که در دسته عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم دسته‌بندی می‌شوند، مصرف می‌کنند اما به دلیل پایین بودن نرخ گاز برای این صنایع، میزان پرداختی‌شان کمتر از سایر صنایع است.

اعلام هزینه مصرف گاز صنایع بورسی و پرمصرف‌ترین‌ها
  • کد نوشته: 36218
  • ۲۹ بهمن
  • 21 بازدید
  • بدون دیدگاه
  • – اخبار اقتصادی –

    به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اداره میزهای صنعت و رتبه‌بندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، در تازه‌ترین گزارش خود، میزان مصرف انرژی را در شرکت‌های تولیدی پذیرفته شده در بورس و فرابورس مورد بررسی قرار داده است. در این گزارش ۳۵۶ نماد در دی‌ماه ۱۴۰۳ مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

    طبق این گزارش، هزینه گاز ۶ صنعت انرژی‌بر، بازار سرمایه ایران جمعاً مبلغ ۵ هزار و ۶۲۵ میلیارد تومان است که در این میان، میزان هزینه صنایع به دلیل ارقام مختلفی که برای نرخ گاز وجود دارد با یکدیگر متفاوت است.

    فلزات اساسی در صدر

    آمارها نشان می‌دهد گروه فلزات اساسی، که عمدتاً شامل تولیدکننده‌های فولاد هستند، از نظر مقدار مصرف گاز بعد از گروه عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم، که عمده آنها نیروگاه‌ها هستند، قرار می‌گیرد.

    اما از نظر میزان پرداخت هزینه گاز، گروه فلزات اساسی در رتبه نخست قرار دارد؛ زیرا نرخ گاز مصرفی گروه فلزات اساسی گران‌تر از نیروگاه‌ها است.

    اطلاعات موجود نشان می‌دهد هزینه گاز شرکت‌های این گروه طبق گزارش‌های دی ماه جمعاً ۱۹۷۷ میلیارد تومان است که این میزان ۳۵ درصد از کل مبلغ پرداختی صنایع را بابت هزینه گاز شامل می‌شود.

    بعد از آن، گروه فرآورده‌های نفتی، کُک و سوخت هسته‌ای که عمدتاً شامل پالایشگاه‌ها هستند بیشترین میزان هزینه گاز را دارند و جمع هزینه گاز مصرفی این صنعت رقمی در حدود ۱۴۵۸ میلیارد تومان است.

    پس از این دو صنعت، محصولات شیمیایی و عرضه برق گاز، بخار و آب گرم به ترتیب با ۱۲۴۸ و ۶۵۴ میلیارد تومان در رتبه‌های بعدی از نظر هزینه گاز قرار می‌گیرند.

    کمترین میزان هزینه گاز مربوط به صنعت استخراج کانه‌های فلزی و تولیدکننده‌های سیمان به ترتیب با ۲۲۷ و ۶۰ میلیارد تومان است.

    نکته قابل توجه این است که بیشترین سهم از مصرف مقداری گاز به نیروگاه‌ها در گروه صنعت عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم اختصاص دارد.

    اما با توجه به مأموریت این صنعت برای تأمین برق، قیمت گاز برای این صنعت کمتر از سایر صنایع است. به همین دلیل این صنعت از نظر سهم ریالی انرژی مصرفی در رتبه چهارم قرار می‌گیرد.

    نرخ گاز کدام صنعت از همه گران‌تر است؟

    طبق داده‌های موجود، در حال حاضر نرخ گاز گروه فرآورده‌های نفتی، کُک و سوخت هسته‌ای به ازای هر مترمکعب ۴۳۴۷۹ ریال محاسبه می‌شود که این بیشترین قیمت به ازای هر متر مکعب گاز در میان صنایع بورس است.

    بعد از پالایشگاه‌ها، گروه فلزات اساسی با پرداخت ۳۹۹۹۸ ریال به ازای هر متر مکعب گاز بالاترین نرخ را در میان صنایع دارد و گروه استخراج کانه‌های فلزی و محصولات شیمیایی به ترتیب با ۳۹۳۱۱ و ۳۷۶۹۷ ریال در رتبه‌های بعدی قرار می‌گیرد.

    نیروگاه‌ها که در گروه عرضه برق، گاز و بخار آب گرم دسته‌بندی می‌شوند، در کنار تولیدکنندگان سیمان کمترین نرخ را برای گاز مصرفی پرداخت می‌کنند. هزینه هر مترمکعب گاز برای تولیدکننده‌های سیمان ۱۱۷۶۲ و برای نیروگاه‌ها ۱۷۸۶ ریال است.

    از آنجا که در صنعت نیروگاهی، دو نماد «بفجر» و «مبین» تأمین‌کننده انرژی گاز شرکت‌های پتروشیمی هستند دارای نرخ انرژی گاز مصرفی متفاوت هستند که میزان این نرخ برای نماد بفجر ۳۸۴۶۳ ریال است.

    از این رو دو نماد یادشده، در میانگین نرخ گاز مصرفی صنعت عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم در نظر گرفته نمی‌شوند.

    صرف نظر از میزان هزینه‌ای که صنایع بابت گاز مصرفی‌شان باید پرداخت کنند، به دلیل ناترازی انرژی، مصرف گاز در دی ماه نسبت به آذر ماه در همه صنایع ۱۳ درصد کاهش یافته است.

    همچنین مصرف گاز در صنعت نیروگاهی و فلزات اساسی در دی ماه نسبت به آذر ماه به ترتیب به میزان ۹ و ۲۳ درصد کاهش داشته است.

    از دیگر تغییرات مهم در مصرف مقداری انرژی گاز، کاهش ۴۵ درصدی در صنعت سیمان، آهک و گچ، کاهش ۱۴ درصدی در صنعت محصولات شیمیایی و کاهش ۱۵ درصدی در صنعت فرآورده‌های نفتی، کک و سوخت هسته‌ای بوده است.

    انتهای پیام/؛

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    18 + 19 =