یکشنبه / ۲۲ تیر / ۱۴۰۴
×

صندوق تثبیت بازار مجوز انتشار اوراق تبعی به ارزش ۲۰ هزار میلیارد تومان را اخذ کرده تا در شرایط ریزش قیمت‌ها، سهامداران خرد را پوشش دهد.

تلاش برای تثبیت بازارسهام با بیمه سهام و اوراق تبعی
  • کد نوشته: 83574
  • ۲۲ تیر
  • 6 بازدید
  • بدون دیدگاه
  • – اخبار اقتصادی –

    به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بعداز ریزش ۱۰ درصدی شاخص کل در پی بازگشایی بازار سهام بعد از جنگ ۱۲ روزه با دامنه ۳ درصدی وزارت اقتصاد و شورای عالی بورس  به استفاده راهکارهای مختلف برای حمایت از بازار پرداختند. 

    معامله یک میلیون و ۷۸۰هزار تن محصول در بورس کالا

    در راستای تازه‌ترین حمایت‌های دولت برای حفظ ثبات بازار سرمایه،  جدای از سازوکاهاری مثل صندوق تثبیت ابزارهایی مثل «بیمه سهام» و «اوراق تبعی» در دستور کار سازمان بورس قرار گرفته است. 

    مطابق اعلام قادر معصومی خانقاه، مدیر نظارت بر بورس‌ها، صندوق تثبیت بازار مجوز انتشار اوراق تبعی به ارزش ۲۰ هزار میلیارد تومان را اخذ کرده تا در شرایط ریزش قیمت‌ها، سهامداران خرد را پوشش دهد.

     بیمه سهام چیست و چگونه کار می‌کند؟

    اوراق اختیار فروش تبعی نوعی بیمه سهام هستند که به سهامداران حقیقی اجازه می‌دهند، با خرید این اوراق و داشتن همان تعداد سهام پایه، از افت شدید قیمت محافظت شوند. اگر قیمت سهم در زمان سررسید کمتر از قیمت اعمال باشد، سهامدار می‌تواند سهم خود را با آن قیمت با فروشنده مراجعه کند؛ در غیر این صورت، بدون زیان تنها هزینه بیمه را از دست می‌دهد.

     ویژگی‌های جدید طرح:

    بیمه سهام برای پرتفوی زیر ۵۰۰ میلیون تومان، با هزینه‌ای معادل ۱ ریال فعال می‌شود و نرخ تضمینی ۲۰٪ در طول یک سال دارد.

    در صورت بازدهی کمتر از ۲۰٪، مابه‌‌‌التفاوت به حساب سهامداران واریز می‌شود؛ در صورت بازدهی بالاتر، هیچ بازپرداختی صورت نمی‌‌گیرد.

    گفتنی است، بورس تهران طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد اوراق تبعی همیار با هدف حمایت از سهامداران حقیقی از روز دوشنبه ۲۳ تیرماه تا سه شنبه ۳۱ تیرماه عرضه می‌شود که ملاک خرید این اوراق حداکثر ارزش پرتفوی سهامدار در تاریخ ۱۷ تیرماه به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان است.

     نقش در کنترل هیجان بازار:

    کارشناسان بر این باورند که انتشار اوراق تبعی با نرخ جذاب، عاملی برای کاهش فشار فروش و خروج نقدینگی است. نرخ تضمینی بالاتر از سود بانکی، سرمایه‌گذاران کم‌ریسک را جذب بورس می‌کند و پیام اعتماد سازمان بورس را تقویت می‌نماید.

    با این حال، برخی تحلیلگران هشدار داده‌اند که این ابزارها صرفاً حمایت‌های موقت هستند و بدون اصلاحات بنیادین، نمی‌توانند جایگزین اعتماد ساختاری شوند .

    با راه‌اندازی بیمه سهام و اوراق تبعی با نرخ ۲۰ درصد، دولت و سازمان بورس تلاش می‌کنند فضای نااطمینانی را کاهش داده و اعتماد بازار را بازسازی کنند. این ابزار می‌تواند در مقاطع بحرانی‌، از فشار فروش جلوگیری کرده و جریان نقدینگی را صیانت نماید. اما برای پایداری واقعی، ضرورت دارد که همراه با این حمایت‌ها، اصلاحات ساختاری و شفافیت در تصمیم‌گیری اقتصادهی نیز ادامه یابد.

    درهمین خصوص رامین ملماسی  فعال  بازار سرمایه، گفت: اگرچه حمایت‌های سازمان بورس مفید و قابل دفاع است، اما حجم منابع موجود و ابزارهای فعلی شاید پاسخگوی تمام نیازهای بازار نباشد. لازم است نگاه گسترده‌تر و حمایت‌های فراگیرتری در نظر گرفته شود تا بتوانیم زمینه لازم برای ثبات و پایداری بازار سرمایه را فراهم کنیم.

    او با اشاره به برنامه‌های اخیر حمایتی نظیر انتشار ۳۵ هزار میلیارد تومان اوراق شامل ۲۰ هزار میلیارد تومان اوراق عادی توسط صندوق تثبیت بازار و ۱۵ هزار میلیارد تومان اوراق تبعی بیمه‌ای توسط صندوق توسعه بازار، گفت: این اقدامات از دو مسیر می‌توانند بر بازار اثر بگذارند؛ اول، تزریق مستقیم نقدینگی از محل خرید اوراق توسط بانک‌ها و نهادهای مالی که به افزایش توان خرید بازیگران حقوقی منجر می‌شود و دوم، کاهش فشار فروش از سوی سهامداران با ایجاد حس امنیت روانی نسبت به آینده قیمت سهام، به‌ویژه از طریق اوراق تبعی که نوعی بیمه برای سهم‌ها محسوب می‌شود.

    وی ادمه داد: انتظار می‌رود بخشی از این منابع در قالب سفارش‌های خرید (Buy Orders) وارد سامانه معاملات شده و عمق تقاضا را افزایش دهد. هم‌زمان، با کاهش ترس از افت بیشتر، سمت عرضه نیز تا حدی کنترل خواهد شد. این اتفاق می‌تواند موجب تعادل بهتر در تابلوی معاملات، کاهش صف‌های فروش، و بازیابی آرام بازار در کوتاه‌مدت شود.

    انتهای پیام/

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    1 + شش =