پنجشنبه / ۱۸ اردیبهشت / ۱۴۰۴
×

در حالی که برآورد می شود تولید جهانی سبزیجات تا سال ۲۰۲۶ رشدی ۰.۳درصدی داشته باشد، ایران نیز با تولید ۲۸میلیون تن انواع صیفی و سبزیجات در بین ده تولیدکننده برتر قرار دارد.

برآورد تولید یک میلیارد و ۲۵۰هزارتن سبزیجات تا ۲۰۲۶| سهم ۲۸میلیون تنی ایران از تولید جهانی
  • کد نوشته: 64209
  • ۱۸ اردیبهشت
  • 1 بازدید
  • بدون دیدگاه
  • بازار؛ گروه کشاورزی: به گفته کارشناسان تولید سبزیجات جهان در حال افزایش است و برآورد می‌شود تولید جهانی سبزیجات تا سال ۲۰۲۶ از ۱,۲۲۷,۷۰۰ هزار تن به ۱,۲۵۰,۸۰۰ هزار تن برسد که نشان‌ دهنده رشد ۰.۳ درصدی در سال است.

    تولید سالانه ۲۸ میلیون تن انواع صیفی و سبزیجات در ایران

    این در حالی است که کشورهای چین، هند، ایالات متحده، ترکمنستان، ایران و… در رده تولیدکنندگانی هستند که بیشترین سبزیجات را در جهان تولید می ‌کنند و می توان اینگونه گفت که این کشورها به دلیل وسعت، جمعیت، و شرایط اقلیمی مناسب، نقش مهمی در تأمین سبزیجات جهان دارند. در واقع طبق آمارها: چین بزرگ ‌ترین تولیدکننده سبزیجات است و در صدر قرار دارد، زیرا کشاورزی و تولید محصولات در این کشور بسیار گسترده است. از سوی دیگر هند نیز یکی دیگر از بزرگ ‌ترین تولیدکنندگان است، با کشاورزی قوی و تنوع زیاد در سبزیجات نیز اصولا شناخته می شود. همچنین طبق آمارهای وزارت جهاد کشاورزی از حدود ۱۲۰ میلیون تن تولیدات مختلف در بخش کشاورزی ایران، ۲۸ میلیون تن آن را صیفی و سبزیجات تشکیل می دهد.

    نکته قابل تامل اینکه از نظر بیشترین سبزیجات تولید شده در جهان نیز گزارشات جهانی حاکی از این است که «گوجه ‌فرنگی» یکی از پرمصرف ‌ترین و پر تولید ترین سبزیجات، که در بسیاری از مناطق تولید می ‌شود. از سوی دیگر طبق گزارشات محصولاتی همچون پیاز، هویج، کلم و کلم بروکلی در رده های بعدی تولید برتر قرار دارد. همچنین «سیب ‌زمینی» اگرچه در دسته ‌بندی سبزیجات، ولی در کنار سبزیجات مصرف می ‌شود و تولید زیادی دارد.

    در سال ۲۰۲۳، چین با سهم حجمی ۱۷.۸۶درصدی بر بازار جهانی صادرات سبزیجات تسلط داشت و پس از آن اسپانیا، مکزیک و ایتالیا قرار داشتند

    از سوی دیگر داده های آماری نشان می دهد: در سال ۲۰۲۳، چین با سهم حجمی ۱۷.۸۶درصدی بر بازار جهانی صادرات سبزیجات تسلط داشت و پس از آن اسپانیا، مکزیک و ایتالیا قرار داشتند. نکته قابل توجه این است که ایالات متحده شاهد کاهش سهم خود بود که نشان ‌دهنده چالش ‌های رقابتی است. کشورهایی مانند مالزی و میانمار رشد قابل توجهی در حجم صادرات نشان دادند. روسیه، بلاروس و برزیل نیز افزایش قابل توجهی را تجربه کردند، در حالی که ایران و پاکستان با کاهش قابل توجهی مواجه شدند.

    کارشناسان می گویند: روندهای آینده که باید زیر نظر داشت شامل پتانسیل رشد بیشتر سهم صادرات کشورهایی مانند اوگاندا و زامبیا، با توجه به افزایش قابل توجه اخیر آنها، می ‌شود. در حالی که نظارت بر تسلط چین و موقعیت رقابتی اسپانیا، در کنار مشاهده بهبود یا کاهش صادرکنندگان اصلی فعلی مانند ایالات متحده و ایران، بسیار مهم خواهد بود.

    صادرکنندگانی که بیشترین ارزش صادراتی را به خود اختصاص دادند

    در واقع طبق آمارها، در سال ۲۰۲۳، چین با ارزش ۱۰.۵۵ میلیارد دلار، بازار جهانی صادرات سبزیجات را رهبری کرد و پس از آن هلند با ۷.۲۶ میلیارد دلار و مکزیک با ۶.۶۸ میلیارد دلار قرار گرفتند.

    از سوی دیگر طبق آمارها، اسپانیا و کانادا نیز نقش مهمی ایفا کردند و به ترتیب ۶.۵۲ میلیارد دلار و ۴.۸۳ میلیارد دلار صادرات داشتند. ایالات متحده با ۴.۷ میلیارد دلار صادرات، جایگاه نزدیکی به آنها دارد که نشان ‌دهنده قدرت صادراتی مداوم آنهاست. همچنین کشورهای «بلژیک، فرانسه، استرالیا و ایتالیا» نیز این فهرست را تکمیل کردند و هر کدام ۱ تا ۳ میلیارد دلار صادرات داشتند. این ارقام نشان‌ دهنده موقعیت غالب چین و چشم ‌انداز رقابتی در میان کشورهای اروپایی است که آمریکای شمالی به طور پیوسته در آن مشارکت دارد.

    این در حالی است که برآوردها برای سال ۲۰۲۵ نشان می‌دهد که باید مراقب تغییرات در سیاست ‌های تجاری، تغییر در تقاضای مصرف ‌کننده و تأثیر تغییرات اقلیمی باشیم که ممکن است بر تولید و قابلیت ‌های صادرات تأثیر بگذارد. همچنین کارشناسان معتقدند روندهای پایداری و پیشرفت ‌های فناوری در کشاورزی نیز می ‌توانند پویایی رقابتی بین صادرکنندگان برتر را تغییر دهند.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    پنج × پنج =