در حالیکه انتظار میرفت قیمت نفت پس از اعلام افزایش عرضه اوپکپلاس کاهش یابد، بازار واکنشی معکوس نشان داد و قیمتها رشد کردند. کمبود ذخایر، تقاضای بالای تابستانی و کاهش تولید گازوئیل، نشانههایی از تنگنای ساختاری بازار نفت است.
به گزارش اقتصاد آنلاین، سایت تحلیلی اویل پرایس در گزارشی به افزایش قیمت نفت، برخلاف افزایش تولید نفت اوپک پلاس پرداخته است. این سایت در گزارش خود آورده است: بازارهای نفت خام بسیار فشردهتر از آن چیزی هستند که بیشتر تحلیلگران پیشبینی کرده بودند و آمادهاند تا افزایش عرضه بالاتر از انتظار اوپکپلاس در ماه آینده را جذب کنند. برای اثبات این موضوع، کافی است نگاهی به قیمت نفت پس از اعلام اخیر اوپکپلاس بیندازیم که تحلیلگران و معاملهگران را شگفتزده کرد.
روز دوشنبه، پس از آنکه اوپکپلاس اعلام کرد روزانه بیش از نیم میلیون بشکه به تولید مشترک خود اضافه خواهد کرد، نفت برنت با قیمتی حدود ۶۸ دلار در هر بشکه معامله میشد. در ادامه هفته، قیمت نفت به بالای ۷۰ دلار رسید، هرچند در پایان هفته با افزایش ملایمی بسته شد. بر اساس تمام شواهد، قیمت نفت باید پس از اعلام بازگشت بشکههای بیشتر به بازار کاهش مییافت. اما این اتفاق نیفتاد. بلکه قیمتها افزایش یافتند و بار دیگر نشان دادند که شکافی میان برداشتهای بازار و واقعیتهای فیزیکی وجود دارد.
سهیل المزروعی، وزیر انرژی امارات متحده عربی، روز چهارشنبه در سمینار اوپک در وین گفت: «حتی با افزایش عرضه در چند ماه گذشته، شاهد انباشت چشمگیر ذخایر نبودهایم، که این نشان میدهد بازار به آن بشکهها نیاز داشت».
در واقع، بنا بر گزارش آژانس بینالمللی انرژی، ذخایر جهانی نفت در حال حاضر در وضعیتی نیستند که مملو از مازاد باشند. در گزارش ماه ژوئن بازار نفت، این آژانس اعلام کرد که در حالی که ذخایر نفت خام کشورهای غیرعضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (غیراوئیسیدی) در اوایل سال افزایش یافته بود، اما ذخایر کشورهای عضو OECD نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۹۷ میلیون بشکه کمتر بوده و این موضوع موجب کاهش ذخایر جهانی شده است.
موضوع تقاضا نیز مطرح است که در حال حاضر در فصل اوج خود در نیمکره شمالی قرار دارد، و این خطر وجود دارد که با کمبود سوخت مواجه شویم. بهطور خاصتر، بازار ممکن است با کمبود گازوئیل روبهرو شود. والاستریت ژورنال این هفته با استناد به تحلیلگران گزارش داد که دلیل اصلی این کمبود نه قیمت نفت خام، بلکه حاشیه سود پایین پالایشگاهها است. با این حال، این مسئله به تقاضا مرتبط است، تقاضایی که بسیاری از منابع به ظاهر معتبر اصرار دارند در حال تضعیف است.
«به دلیل کاهش ظرفیت پالایش، سال را با ذخایر ناکافی گازوئیل آغاز کردیم و سپس به دلیل زمستان سرد، تقاضا افزایش یافت»، جیمز نوئل-بزویک، تحلیلگر شرکت Sparta Commodities به والاستریت ژورنال گفت. او به تصمیم پالایشگاهها برای کاهش نرخ فعالیت در اواخر سال ۲۰۲۴ به دلیل کاهش حاشیه سود اشاره کرد.
دنیس کیسلر، معاون ارشد معاملات در بانک مالی BOK به این نشریه گفت: «فکر میکنم پالایشگاهها در واکنش به تقاضا کمی عقب هستند و باید خود را به بازار برسانند». او افزود: «وقتی ذخایر دوباره بهبود یابند، این به احتمال زیاد در قیمتهای بالاتر خواهد بود.»
به نظر میرسد که اوپک صرفاً برای حمایت از مواضع خود سخن نمیگوید وقتی میگوید بازار نفت تنگ است. اگر وضعیت ذخایر OECD بهتنهایی برای اثبات این موضوع کافی نباشد، باید گفت ذخایر نفت ایالات متحده در کوشینگ، اوکلاهما، در پایینترین سطح خود در ۱۱ سال گذشته قرار دارد، بنا بر گزارش بلومبرگ، و ذخایر گازوئیل ایالات متحده نیز ۲۳ درصد پایینتر از میانگین پنجساله برای این موقع از سال است.
تنگنای عرضه جهانی نفت، پیشتر نیز در طول سال و همزمان با شعلهور شدن درگیریها در خاورمیانه مورد تأکید قرار گرفته بود. در هر بار افزایش تنش، قیمتها بهطور خودکار بالا میرفتند، حتی اگر هیچ میدان نفتی یا زیرساختی هدف حمله قرار نگرفته بود. اگر بازار به اندازهای که برخی ادعا میکردند، اشباع بود، تنها یک حمله مستقیم موشکی به میدان نفتی میتوانست باعث افزایش قیمت شود، اگرچه برخی تحلیلگران یادآور شدند که در صورت فشردهتر بودن بازار، جهش قیمت میتوانست شدیدتر باشد.
با این حال، بسیاری از تحلیلگران کالا همچنان به دیدگاهی مبنی بر احتمال مازاد عرضه در ادامه سال پایبند هستند. این، خود تغییری نسبت به پیشبینیهای قبلی است که مدعی بودند بازار هماکنون نیز مازاد دارد و اوپکپلاس با افزایش تولید، فقط اوضاع را بدتر خواهد کرد. اکنون پیشبینیها در حال بازبینی هستند و بیشتر با واقعیتهای فیزیکی همسو شدهاند، اما همچنان انتظار مازاد عرضه را دارند.
برای مثال، تحلیلگران کالایی ING در این هفته نوشتند که افزایش عرضه اوپک قابل پیشبینی بوده و همچنین پیشبینی خود را تکرار کردند مبنی بر اینکه اوپک احتمالاً با یک افزایش دیگر برای سپتامبر موافقت خواهد کرد و سپس توقفی خواهد داشت. وارن پترسون و اوا مانتِی نوشتند: «این افزایشها باید بازار جهانی را در سهماهه چهارم وارد مازاد بزرگی کند و فشار نزولی بر قیمتها را تشدید نماید. اما فعلاً، بازار تا پایان تابستان نیمکره شمالی نسبتاً فشرده باقی خواهد ماند».
اوپک در همین حال، چشمانداز تقاضای نفت را بازبینی کرد و پیشبینی خود برای سال ۲۰۲۶ را از ۱۰۸ میلیون بشکه در روز، که سال گذشته انتظار داشت، به ۱۰۶.۳ میلیون بشکه در روز کاهش داد. دلیل این کاهش نیز کند شدن رشد تقاضای چین عنوان شد. همین رشد تقاضای کندشده است که همه تحلیلگران آن را بهعنوان عامل تضعیف و در نهایت تخریب تقاضا ذکر کردهاند.
باب مکنالی از گروه انرژی راپیدان به بلومبرگ گفت: «در حال حاضر، اگر به وضعیت بازار نگاه کنید، میبینید که بازار بسیار فشرده است». او افزود که توازن میان عرضه و تقاضا پس از پایان فصل اوج مصرف تغییر خواهد کرد، که مصادف است با پایان روند بازگرداندن بشکهها به بازار از سوی اوپکپلاس.
دیدگاهتان را بنویسید