به گزارش اکوایران، رصد صادرات نفت روسیه به‌شکل فزاینده‌ای در حال دشوارتر شدن است؛ چراکه موقعیت مکانی نفت‌کش‌هایی که بشکه‌های نفت‌ این کشور را حمل می‌کنند، از سیستم‌های ردیابی دیجیتال ناپدید می‌شود.

به نوشته بلومبرگ، داده‌های این خبرگزاری حاکی از آن است که صادرات نفت روسیه در چهار هفته گذشته کمی کاهش یافته است. اما رصد صادرات این کشور در حال دشوارتر شدن است زیرا کشتی‌های بیشتر و بیشتری در حال مخابره سیگنال‌های نادرست از موقعیت مکانی خود هستند و یا در برخی موارد هیچ سیگنالی از خود مخابره نمی‌کنند.

کشتی‌هایی که به حمل نفت روسیه اقدام می‌کنند به‌طیف فزاینده‌ای از تاکتیک‌ها متوسل می‌شوند تا ضمن پنهان کردن فعالیت خود، محموله‌ها را به مقصد برسانند. سیگنال‌های موقعیت‌یابی خودکار در اطراف ترمینال‌های صادرات در دریای بالتیک، دریای سیاه و قطب شمال، نسبت به یک سال قبل‌تر، بیشتر در حال محو شدن هستند یا کشتی‌ها در نقاطی غیرممکن نشان داده می‌شوند که حاکی از یک سیگنال گمراه‌کننده است.

از ۲۰ نفت‌کشی که در ۱۸ روز نخست ماه می در پریمورسک روسیه بارگیری انجام دادند، ۱۶ مورد نشان داد که آن‌ها در وسط بزرگ‌ترین جزیره از جزایر بریوزوویه در نزدیکی پریمورسک قرار دارند. الگوی سیگنال‌ها بیش از حد مشابه و مکرر به نظر می‌رسد که چیزی غیر از عمدی بودن باشد.

در شرق، چندین روز است که سیگنال‌هایی از کشتی‌هایی که انتقال‌های نفت خام کشتی به کشتی در خلیج ناخودکا انجام می‌دهند، مخابره نمی‌شود و اخیرا این موضوع برای بندر زاروبینو روسیه نیز مصداق داشته است. این در حالی است که تصاویر ماهواره‌ای اغلب فعالیت آن‌ها را آشکار می‌کند.

این جریان‌های صادراتی مبهم با تحریم‌ تعداد گسترده‌ای از کشتی‌ها  از سوی غرب هم‌زمان شده است. در یک مقطع، پالایشگاه‌های هند که جزو خریداران مهم نفت روسیه هستند، اعلام کردند که از دریافت محموله‌هایی که به‌شکل پنهان برای دور زدن تحریم‌ها حمل شده‌اند، خودداری می‌کنند؛ البته مشخص نیست که هند همچنان به این رویکرد وفادار است.

با وجود این تاکتیک‌ها، ردیابی میزان کلی صادرات با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای، گزارش‌های حمل‌ونقل و نظارت بر سیگنال‌های موقعیت‌یابی خودکار در یک دوره‌ زمانی طولانی‌تر، همچنان امکان‌پذیر است.

آمارهای به دست‌آمده از این روش‌ها نشان می‌دهد که میزان کلی صادرات نفت روسیه در چهار هفته منتهی به ۱۸ ماه می (۲۸ اردیبهشت) در سطح حدود ۳.۴ میلیون بشکه در روز ایستاد. بر اساس یک مبنای هفتگی که با نوسان بیشتری همراه است، صادرات کمی کاهش داشته است.

عرضه نفت خام

در همین حال، داده‌های ردیابی کشتی و گزارش‌های نمایندگان بندرها نشان می‌دهد در مجموع ۳۲ نفت‌کش به بارگیری ۲۳.۷۹ میلیون بشکه نفت خام روسیه در هفته منتهی به ۱۸ ماه می اقدام کردند. این حجم پایین‌تر از آمار ۲۴.۳۹ میلیون بشکه‌ نفتی است که هفته قبل‌تر از آن توسط تعداد مشابهی از نفت‌کش‌ها بارگیری شده بود.

جریان نفت خام در دوره منتهی به این بازه زمانی، با استفاده از میانگین جریان هفتگی و میانگین جریان چهار هفته‌ای که نوسان کمتری دارد، حدود ۳.۴ میلیون بشکه در روز بود. به صورت هفتگی، جریان نفت خام از هفت روز منتهی به یازدهم ماه می حدود ۹۰ هزار بشکه کاهش یافته، در حالی‌که میانگین جریان چهار هفته‌ای ۱۰ هزار بشکه در روز کاهش داشته است.

ارزش صادرات

ارزش ناخالص صادرات مسکو در هفته منتهی به ۱۲ ماه می نیز (۲۲ اردیبهشت) حدود ۵۰ میلیون دلار یا چهار درصد افزایش یافت و به ۱.۲۸ میلیارد دلار رسید که این کاهش جریان صادرات با افزایش میانگین قیمت هفتگی که برای نخستین‌بار در سه هفته گذشته به بالای ۵۰ دلار در هر بشکه رسید، جبران شد.

طبق آمار آرگوس مدیا، قیمت نفت خام اورال روسیه از دریای بالتیک و دریای سیاه هر دو حدود ۳ دلار در هر بشکه افزایش یافت و به ترتیب به‌طور متوسط ​​به ۵۱.۵۰ دلار و ۵۲.۲۰ دلار در هر بشکه رسید. قیمت نفت خام ESPO حدود ۳.۲۰ دلار افزایش یافت و به ۵۷.۲۰ دلار در هر بشکه رسید. قیمت‌های تحویل در هند حدود ۲.۸۰ دلار بالاتر بود و به ۶۲.۹۰ دلار در هر بشکه رسید.

بر اساس میانگین چهار هفته‌ای، ارزش ناخالص صادرات نفت خام روسیه کاهش یافت. با استفاده از این معیار، ارزش صادرات در دوره منتهی به ۱۸ ماه می، یک درصد کاهش یافت و به حدود ۱.۲۶ میلیارد دلار در هفته رسید.