دوشنبه / ۳۰ تیر / ۱۴۰۴
×

آتش‌سوزی‌های گسترده در تالاب هورالعظیم که مرز میان ایران و عراق است، موجی از دود و ذرات معلق را روانه آسمان شهرهای غرب خوزستان کرده‌ است؛ این مساله باعث شکل‌گیری کارزاری مدنی از بیستم تیرماه شد که در آن به تلاش‌های دیپلماتیک جاری عراق و ترکیه برای تأمین حقابه تالاب اشاره شده است.

آتش در هورالعظیم؛ حقابه هور کجاست؟
  • کد نوشته: 86636
  • ۳۰ تیر
  • 7 بازدید
  • بدون دیدگاه
  • به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از روزنامه ایران، در میانه تابستانی دیگر که داغی و خشکی آن نفس جنوب را گرفته، این‌بار شعله‌های هورالعظیم به جان خوزستان افتاده‌اند. آتش‌سوزی‌های گسترده در این تالاب مرزی میان ایران و عراق، موجی از دود و ذرات معلق را روانه آسمان شهر‌های غرب خوزستان کرده است؛ از دشت آزادگان و سوسنگرد گرفته تا هویزه، بستان و حتی کلان‌شهر اهواز.

    ماجرا از آنجا آغاز شد که آتش‌سوزی‌های مکرر در بخش عراقی تالاب، باعث شکل‌گیری کارزاری مدنی از بیستم تیرماه شد. در این کارزار، مردم و فعالان محیط‌زیستی با امضای بیانیه‌ای خطاب به رئیس‌جمهوری و مقامات ارشد کشور، خواهان اقدامی فوری برای مهار آلودگی‌های ناشی از سوختن تالاب شدند. در این بیانیه، شهروندان نسبت به وضعیت بحرانی آلودگی هوا هشدار داده و خواستار تشکیل کارگروهی ویژه با اختیارات کامل برای بررسی ریشه‌های این بحران و شناسایی و حل مسائلی که در شعله‌ور شدن این تالاب نقش دارند، شدند.

    نفس خوزستان تنگ شده است

    محمدجواد اشرفی، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خوزستان در حاشیه بازدید از وضعیت بحرانی منطقه در نقطه صفر مرزی به خبرنگاران گفت: «شاخص آلودگی هوا در دشت آزادگان، هویزه و اهواز به سطح خطرناک رسیده است. کاهش افق دید به کمتر از ۵۰ متر، نشان از شدت بحران دارد.»

    او تأکید کرد که علت اصلی بحران، عدم رهاسازی آب از سوی عراق و خشک شدن کامل بخش عراقی تالاب است که به خودسوزی‌های گسترده انجامیده است. اشرفی با اشاره به تلاش‌های دیپلماتیک جاری با عراق و ترکیه برای تأمین حقابه تالاب، هشدار داد که ادامه خشکسالی می‌تواند آتش‌سوزی را به بخش ایرانی هور نیز گسترش دهد. وی همچنین از وزارت بهداشت خواست تا به تجهیز مراکز درمانی در مناطق آسیب‌پذیر سرعت ببخشد.

    افزایش بیماری‌های تنفسی و قلبی

    در پی تداوم آتش‌سوزی‌های گسترده در تالاب مرزی هورالعظیم، دکتر «غلامرضا گودرزی» عضو انجمن علمی هوای پاک ایران و استاد دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز در گفت‌و‌گو با روزنامه ایران نسبت به پیامد‌های بهداشتی و زیست‌محیطی این بحران هشدار داد.

    وی با اشاره به شدت آلودگی ناشی از سوختن بخش عراقی تالاب گفت: «آلودگی‌های ناشی از این آتش‌سوزی‌ها می‌تواند به افزایش قابل توجه بیماری‌های تنفسی و قلبی‌-عروقی، بویژه در شهر‌های پایین‌دست از جمله اهواز منجر شود.»

    روند نگران‌کننده آتش‌سوزی تالاب‌ها

    دکتر گودرزی با اشاره به داده‌های جهانی، روند فزاینده آتش‌سوزی در تالاب‌ها و جنگل‌ها از دهه ۲۰۰۰ میلادی را ناشی از تشدید تغییرات اقلیمی و افزایش گاز‌های گلخانه‌ای عنوان کرد و گفت: «گرمایش جهانی، توسعه بی‌رویه صنعتی و بهره‌برداری بیش از حد از منابع طبیعی، نقش اصلی در شکل‌گیری این بحران‌ها دارند.»

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    سیزده − 7 =