سه شنبه / ۳۰ اردیبهشت / ۱۴۰۴
×

دبیرکل خانه تعاونگران با بیان اینکه “معیار واقعی اشتغال، نرخ بیکاری به تنهایی نیست”، گفت: برای تحلیل واقعی بازار کار، باید همزمان به نرخ مشارکت و کیفیت مشاغل نگاه کنیم.

معیار واقعی اشتغال “نرخ بیکاری” به تنهایی نیست
  • کد نوشته: 68351
  • ۳۰ اردیبهشت
  • 1 بازدید
  • بدون دیدگاه
  • – اخبار اقتصادی –

    علی حسین شهریور، دبیرکل خانه تعاونگران، در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، ضمن اشاره به آمارهای رسمی منتشر شده در خصوص کاهش نرخ بیکاری در کشور، تأکید کرد که برای درک دقیق‌تر وضعیت اشتغال و چرایی عدم احساس بهبود متناسب با این آمار در جامعه، لازم است به شاخص‌های مکمل و کیفیت بازار کار توجه ویژه شود.

    وی افزود: بر اساس آمارهای رسمی، شاهد کاهش نرخ بیکاری در کشور بوده‌ایم و این عدد در سطح آماری روندی نزولی را نشان می‌دهد. اما آنچه واقعیت میدان و زندگی روزمره مردم نشان می‌دهد، لزوماً همسو با این آمار نیست و بسیاری از اقشار جامعه، به خصوص جوانان، همچنان با چالش جدی یافتن شغل مناسب روبرو هستند و احساس بهبود ملموسی در وضعیت اشتغال ندارند.

    کسب‌وکارهای خرد و کوچک؛ موتور محرک اشتغال

    شهریور خاطرنشان کرد: دلیل اصلی این عدم همخوانی، در نحوه محاسبه نرخ بیکاری و محدودیت‌های آن به عنوان تنها شاخص ارزیابی وضعیت بازار کار نهفته است. نرخ بیکاری نسبت جمعیت بیکار به جمعیت فعال است.

    دبیرکل خانه تعاونگران با اشاره به نقش نرخ مشارکت نیروی کار، تصریح کرد: اگر کاهش نرخ بیکاری در شرایطی رخ دهد که همزمان نرخ مشارکت نیروی کار ثابت مانده یا حتی کاهش یافته باشد، این می‌تواند نشان‌دهنده این باشد که بخشی از کاهش آماری بیکاری، ناشی از خروج افراد از دایره جستجوی کار و در نتیجه، خارج شدن آن‌ها از تعریف فرد بیکار آماری است، نه لزوماً یافتن شغل. این افراد ممکن است به دلیل ناامیدی یا عدم یافتن فرصت شغلی مناسب، کلاً از بازار کار خارج شده باشند و دیگر در آمار بیکاران شمرده نمی‌شوند.

    وی ادامه داد: کیفیت مشاغل نیز عامل بسیار مهمی است؛ حتی اگر تعداد افراد شاغل افزایش یافته باشد، اگر بخش عمده‌ای از شغل‌های ایجاد شده از کیفیت پایین، درآمد ناکافی، عدم امنیت شغلی یا فقدان بیمه و مزایا برخوردار باشند، این اشتغال ناقص است و منجر به بهبود واقعی در معیشت و رفاه خانوار نمی‌شود و احساس رضایت عمومی از وضعیت اقتصادی را افزایش نمی‌دهد.

    این فعال حوزه مهارت‌آموزی، در پایان به نقش حیاتی مهارت در این میان اشاره کرد و گفت: موضوع مهارت و وجود شکاف مهارتی در بازار کار نیز بسیار مهم است. بسیاری از افراد ممکن است تحصیلات دانشگاهی داشته باشند، اما مهارت‌های آن‌ها متناسب با نیازهای واقعی و در حال تغییر بازار کار نباشد. این عدم تطابق مهارت‌ها باعث می‌شود که هم کارفرمایان برای یافتن نیروی متخصص مشکل داشته باشند و هم افراد جویای کار نتوانند شغل‌های باکیفیت و مرتبط با توانمندی‌های بالقوه خود را پیدا کنند.

    شهریور تأکید کرد: تا زمانی که نظام آموزش و مهارت‌آموزی ما نتواند نیروی انسانی با مهارت‌های متناسب با نیازهای اقتصاد را تربیت کند و فرصت‌های شغلی باکیفیت مبتنی بر این مهارت‌ها ایجاد نشود، کاهش صرف در نرخ بیکاری آماری، در سفره و معیشت و احساس امید مردم بازتاب ملموسی نخواهد داشت.

    دبیرکل خانه تعاونگران خواستار توجه سیاست‌گذاران به این ابعاد کیفی و ساختاری بازار کار، در کنار شاخص‌های کمی مانند نرخ بیکاری شد و تأکید کرد که رویکردهای حمایتی از بخش‌های مولد و اشتغال‌آفرین با کیفیت بالا، از جمله تعاونی‌ها، می‌تواند در حل ریشه‌ای مشکلات بازار کار مؤثر باشد.

    انتهای پیام/

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    5 × 3 =